Nafres a la llengua: causes que les provoquen

Llagas en la lengua.Nafra a la llengua

En el nostre #odonconsells d’avui:

Per què surten nafres en la llengua?

Les nafres o aftes bucals solen formar-se en les zones toves, és a dir, en les mucoses de la boca.
Les nafres a la llengua són de les lesions aftoses més prevalents, tant en adults com en nens.
Per norma general, es tracta de petites ferides que es formen en la llengua de manera completament fortuïta, encara que sí que és cert que existeixen diversos factors de risc per a la seva aparició.
Si sols tenir habitualment nafres a la llengua, és fonamental que ens visitis en la nostra clínica dental de Balaguer.
Estudiarem detingudament la teva salut bucodental i determinarem si existeix algun factor que faci que la predisposició a patir aftes a la boca sigui superior en el teu cas.

Un símptoma freqüent d’aquest tipus de ferides és el dolor en prendre aliment àcid o picant.
Per a evitar aquestes molèsties és bàsic que segueixis bons hàbits de neteja dental i que visitis al teu odontòleg habitualment.

Què són les nafres a la llengua?
Les nafres en la llengua són ferides que es formen en l’òrgan lingual.
Bàsicament, es tracta d’aftes bucals, que no són contagioses en absolut, al contrari del que ocorre, per exemple, amb l’herpes labial.
Saber distingir les nafres a la boca d’altres lesions és crucial, sobretot, per a accelerar la seva curació. Morfològicament, aquestes ferides solen presentar un color groc o blanc, que ens permet identificar-les amb facilitat.
Tingues en compte que les aftes i els herpes, malgrat ser lesions semblants, resulten molt diferents.
Les nafres o aftes no es contagien mai, no obstant això, l’herpes bucal sí es contagia amb moltíssima facilitat, pel fet que es tracta d’una lesió provocada pel virus de l’herpes simple.

Nafres a la llengua: causes en adults i en nens.
Higiene bucodental
Seguir bons hàbits d’higiene bucodental és molt important per a evitar les infeccions en la boca i la formació de lesions orals.
El que aconseguim amb una bona rutina de neteja dental és eliminar la presència de bacteris de la boca. Aquests bacteris són les encarregades de provocar patologies infeccioses, com les càries o les malalties periodontals, entre altres.
D’altra banda, la visita al dentista per a realitzar-te neteges dentals professionals és molt important. Aquests tractaments conservadors ens permeten assegurar-te un somriure saludable.

Baixada de defenses
És probable que les nafres a la llengua siguin conseqüència directa d’una baixada de defenses.
No obstant això, aquest tipus de factors de risc s’associen en major mesura amb ferides infeccioses, com l’herpes labial.

Traumatismes bucodentals
Una simple mossegada en mastegar pot generar una nafra a la llengua o en la cara interna de les galtes.
Des de l’Institut dental La Noguera et recomanem evitar mossegar objectes punxants o extremadament durs, com a bolígrafs o el gel.

Sistema immune afeblit
Algunes malalties afebleixen el sistema immunitari, afavorint la formació d’aftes bucals.
Això és freqüent en pacients que estan duent a terme tractaments contra el càncer, com la quimioteràpia o radioteràpia.

Aparells d’ortodòncia
Els aparells d’ortodòncia, sobretot amb brackets, poden augmentar la prevalença de les nafres a la llengua.
Això és habitual durant el procés d’adaptació a l’ortodòncia.
Succeeix pel frec del bracket o l’arc amb les mucoses bucals. Els nostres ortodontistes t’ajudaran a evitar aquestes situacions.

Pròtesis dentals
D’altra banda, les pròtesis dentals amovibles (dentadures postisses) que no estan ben ajustades també poden desencadenar lesions en les mucoses orals.
Per això, és recomanable que visitis al teu odontòleg de manera periòdica, a fi que revisi habitualment la teva pròtesi dental.

Com curar nafres a la llengua?
La realitat és que, avui dia, no existeix cap medicament per a nafres a la llengua.
L’usual en aquests casos és que les ferides cicatritzin per si soles en un període de temps variable, normalment en uns dies.
No obstant això, en la nostra clínica dental advoquem per determinar l’origen de la formació de nafres a la boca, ja que d’això dependrà moltíssim el tractament.
Per exemple, si detectem que les ferides sorgeixen a conseqüència d’una pròtesi desajustada, haurem d’ajustar-la correctament per a evitar que tornin a formar-se les aftes bucals.
Per a curar nafres a la llengua pots comprar a les farmàcies gels o cremes d’ús tòpic, que ajuden a la cicatrització de la lesió i minimitzen les molèsties que provoquen.

Si tens nafres a la llengua que no es curen demana cita en la nostra clínica dental de Balaguer. Els/les nostres dentistes estudiaran el teu somriure detingudament, amb la finalitat de dissenyar per a tu un tractament dental a mida.

Recorda el que sempre t’aconsellen. Cuida la teva salut bucodental i estaràs cuidant la teva salut en general.

Si vols posar-te a les nostres mans, visita’ns sense compromís, som els especialistes i multidisciplinaris a la Noguera.

Truca’ns al 973.44.30.30. Estem a l’Avinguda Pere III, 31 Baixos 25600 Balaguer (Lleida).

Copyright © Institut Dental la Noguera 25-07-2022. Tots els drets reservats.

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?