Preguntes freqüents Periodòncia

Periodòncia

Què és la periodontitis o piorrea?

És la pèrdua de l’os que aguanta les dents causada per acumulació de tosca a sota les genives. Pot provocar la mobilitat de les peces dentals ja que redueix la subjecció d’aquestes fins al punt que les pot fer perdre.

Què és la gingivitis?

És la inflamació de les genives per acumulació de càlcul dental i, per tant, de bacteris entre la geniva i la dent.

Quines són les causes més habituals de les malalties periodontals?

Generalment són els bacteris. A la boca hi ha més de tres-cents tipus de bacteris que habiten a la superfície de les dents i al solc gingival, formant la placa bacteriana. Si el nivell bacterià creix, en pacients amb predisposició genètica es pot generar una infecció a les genives que pot derivar en malalties periodontals com la gingivitis (lleu) i la periodontitis (més greu).

Té influència la dieta en les malalties periodontals?

A diferència de la càries, el tipus de dieta no influeix gaire en la salut de la geniva.

Com puc saber si la meva geniva està sana?

Una geniva sana s’adapta a les dents de forma fistonejada, és rosada i no sagna. Els símptomes per detectar si hi ha una infecció són el sagnat espontani o en el raspallat, l’aparició de pus a la geniva, mal sabor de boca, mal alè, envermelliment, inflamació i/o retracció de les genives, sensibilitat tèrmica i mobilitat.

En què es basen els tractaments periodontals?

Bàsicament, en dues fases: neteja i manteniment. En funció de la gravetat de la malaltia periodontal, la neteja pot comportar un raspat o, en casos més greus, cirurgia, que permet eliminar els bacteris quan la bossa periodontal és més profunda i, si és necessari, corregir alteracions a la boca provocades per la malaltia.

D’altra banda, el manteniment és clau per a l’èxit d’un tractament periodontal. En una freqüència de 3-6 mesos, segons el cas, s’ha de fer una visita de control en què el dentista o higienista du a terme unes accions protocol·litzades: revisió de la situació clínica de cada dent i de la higiene bucal del pacient i eliminació del càlcul que s’hi hagi pogut formar. D’aquesta manera, ens assegurem que la malaltia no torna a aparèixer.

Què és un raspat?

És un tractament per eliminar els bacteris infecciosos que s’acumulen entre l’os, la geniva i la dent a una profunditat on els estris de neteja habitual no arriben. Quan es buida la bossa periodontal, s’atura la destrucció de l’os i la geniva torna a estar sana. En casos greus de periodontits, el raspat no és suficient i s’ha de recórrer a la cirurgia periodontal per tal d’eliminar el niu de bacteris.

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?