LA PROSTODÒNCIA: PRÒTESI

Pròtesi dental - Institut Dental La Noguera

Una pròtesi, parlem de Medicina, és un element artificial fabricat per a reemplaçar una part perduda o lesionada del nostre organisme. Les seves característiques, indicacions, tècniques d’instal·lació i manteniment s’enquadren dins de les diferents especialitats: les pròtesis de genoll en traumatologia, les coclears en otorrinolaringologia, les oculars en oftalmologia, etc. Les pròtesis es fabriquen segons uns criteris establerts científicament, fonamentalment biològics i mecànics.

Una part de l’odontologia o medicina dental és la prostodòncia, que fonamentalment se centra en els tractaments mitjançant pròtesis de les dents i/o estructures circumdants lesionades o perdudes per diferents causes.

El dentista està format en el disseny, selecció dels materials i la fabricació de diferents tipus de pròtesis. En altres casos es treballa en estreta col·laboració amb un tècnic de laboratori de pròtesi dental, el qual seguirà les indicacions del dentista, que és el responsable del tractament.

En principi, els objectius serien restablir la salut de la zona a tractar, la funció o funcions dels teixits i òrgans implicats, el confort i, finalment, l’obtenció d’un bon resultat estètic.

Les pròtesis poden ser:

– Mòbils. El mateix pacient pot treure-les-hi de la seva boca, si fa falta. És el cas de les dentadures completes o parcials mòbils.

– Fixes. Estan sòlidament unides a un o més dents naturals, o a implants osteointegrats col·locats amb anterioritat. A aquest grup pertanyen les corones (fundes), ponts, ‘carilles’ dentals de ceràmica o altres materials.
Els pacients que necessitin pròtesis sobre implants han de visitar prèviament al dentista que proveirà la pròtesi. La implantologia pertany al camp de la prostodòncia, i solament es pensa en els implants si hi ha pròtesis sobre aquests. Molt important.

– Pròtesi maxil·lofacial. Per a casos de defectes congènits, grans traumatismes i després d’una cirurgia resectiva, generalment per tumors.

Actualment, aquesta especialitat es troba molt involucrada en tractaments d’alta demanda estètica per la seva capacitat d’efectuar canvis importants en l’aspecte final de les dents, somriure i cara dels pacients.

El dentista valorarà després d’un diagnòstic acurat de cada cas l’opció terapèutica indicada i els seus possibles alternatives. Igualment es farà especial esment a la importància dels controls periòdics i el manteniment necessari que puguin requerir aquests tipus de tractaments.

Copyright © Institut Dental La Noguera 27-07-2021. Tots els drets reservats.

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?