Quan és millor rentar-se les dents, abans o després d’esmorzar?

cuando nos debemos cepillar. Quan raspallar-se.

Hi ha una cosa que és ben certa: al matí cal rentar-se les dents, però n’hi ha que ho fan només llevar-se i d’altres s’esperen a haver esmorzat per acabar de fer net.

A quin dels dos grups pertanys? Des de l’Institut Dental La Noguera et podem donar una resposta clara: “Per fer-ho bé, de nota alta, ens hauríem de raspallar les dents just després de despertar-nos i 30 minuts després d’esmorzar”.

Sabem que aquesta doble raspallada no la fa pràcticament ningú, us ho expliquem amb una mica més de detall quins son els beneficis de cadascuna de les dues raspallades i conclourem amb les indicacions per a aquells que no poden o no volen seguir aquesta recomanació.

Just després de despertar-se

Durant la nit, la producció de saliva cau en picat, pràcticament no en fabriquem. La saliva té un paper de protecció de la boca, de manera que mentre dormim acostuma a haver-hi una proliferació de bacteris. Per això, quan ens llevem podem tenir la sensació de boca seca i fins i tot de mal alè, per la mateixa acció dels bacteris.Si ens raspallem les dents només llevar-nos, “el que farem serà eliminar bacteris, sí o sí. O sigui: estaria plenament justificat rentar-se les dents quan ens aixequem”.

Després d’esmorzar

Després de cada àpat –esmorzar inclòs–, el pH de la boca baixa (puja l’acidesa). Una de les propietats que té la saliva és esmorteir aquesta acidesa contrarestant l’àcid que es produeix després dels menjars. “Aquest àcid es produeix per acció dels bacteris, que metabolitzen [digereixen] les restes d’aliments que tenim a la boca. Un dels seus productes de residu és precisament l’àcid, per això la boca s’acidifica”.

Això ens passa cada vegada que mengem, i com més sucres tingui allò que hàgim menjat, més activitat bacteriana hi haurà i més intensa i ràpida serà la producció d’àcid. “Si nosaltres ens esperem uns 30 minuts, haurem donat temps a la nostra boca de fer l’autoclisi, és a dir, un sistema d’autoneteja que tenim en què intervé la llengua, la musculatura i la saliva, mitjançant el qual aconseguim compensar el pH i que no hi hagi tant àcid a la boca”, “Per tant, no és recomanable fregar les dents amb el raspall quan tens un mitjà àcid, perquè el que faries seria escampar l’àcid, i això seria perjudicial per a l’estructura de les dents”.

No és recomanable fregar les dents amb el raspall quan tens un mitjà àcid (els 30 minuts posteriors a cada àpat), perquè el que faries seria escampar l’àcid, i això seria perjudicial per a l’estructura de les dents.

L’esmalt i la dentina són estructures dures, calcificades, que es poden deteriorar per acció de l’àcid. “Aquest és el principi bàsic per entendre com funciona la càries: la dent pateix una sèrie de descalcificacions per culpa dels àcids. Per això té sentit que ens hàgim de rentar les dents després de cada àpat, però no immediatament després”. I si no ens podem esperar 30 minuts, què fem?

Si passada mitja hora no ens podem aturar a rentar-nos les dents, us recomanem fer unes glopejades –amb aigua o amb colutori– després de l’àpat, perquè a part d’eliminar restes d’aliment, neutralitzarem l’àcid que tenim a la boca. “Un altre sistema que podem tenir és estimular la salivació, per exemple, mastegant un xiclet, evidentment sense sucre”. Això facilitaria la producció de saliva i aniríem més ràpid a contrarestar aquest mitjà àcid. Seria una alternativa en cas que no ens poguéssim rentar les dents, però en cap cas hem de considerar-ho una substitució i acostumar-nos a fer-ho així pensant que amb això n’hi ha prou.

En aquest país hi ha més gent glopejadora que raspalladora, i es pensen que el glopeig de colutori o un xiclet substituiran el raspallat, i no és així.

Aquells xiclets que es venien a les farmàcies com a suposats substitutius del rentat de dents no servien, eren una llegenda. De tota manera sí que admetem que “si menges fora, és molt millor menjar un xiclet sense sucre que no fer res”.

Tampoc no té massa sentit raspallar-se les dents dues hores després d’haver menjat. Per fer això, més val esperar a mitja hora després del següent àpat.

Conclusió

Si pots, raspalla’t les dents en llevar-te i mitja hora després d’esmorzar. Si només ho fas una vegada, fes-ho mitja hora després d’esmorzar. I si no pots, com a mínim, fes unes glopejades per compensar l’àcid de la boca i eliminar restes de menjar. I com a últim recurs, un xiclet sense sucre serà millor que no fer res.

Copyright © Institut Dental La Noguera 18-06-2021. Tots el drets reservats.

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?