Es diu que fins al 85% dels ciutadans de l’estat reconeixen que tenen un problema de salut bucodental, segons un estudi internacional de GSK. Segons una altra enquesta, sis de cada deu persones no es raspallen les dents després de cada àpat, és a dir, això voldria dir que només el 40% de la gent fa servir el raspall almenys tres cops al dia.
Quan ens raspallem les dents fem diversos errors que hauríem d’evitar, un d’ells és on i com guardem el raspall. Recordem que aquest és un dels objectes d’higiene on s’acumulen més bacteris, i cal mantenir-lo en bon estat per tenir una bona higiene bucodental. Com s’ha de guardar el raspall?
CAL GUARDAR EL RASPALL BEN NET
Un cop hem acabat de raspallar-nos les dents, com recomanen des del Consell General de Dentistes, cal esbandir-lo bé per eliminar restes de dentifrici i d’aliments. S’ha d’eixugar donant-li voltes de dreta a esquerra per eliminar-ne l’excés d’aigua i d’humitat.
En època de covid s’ha recomanat desinfectar el raspall d’una manera especial, i és un consell que podem fer servir quan la persona té algun virus o malaltia de transmissió. Es pot desinfectar el raspall submergint el capçal del raspall en una solució desinfectant de povidona iodada al 0,2% o aigua oxigenada diluïda a l’1%. Això s’aconsegueix fàcilment afegint a un got d’aigua unes gotes de povidona iodada o d’aigua oxigenada, deixar-lo submergit 1 minut i retirar-lo del got.
“No pot ser que a l’entorn familiar hi hagi el clàssic got on uns raspalls es toquen amb els altres. Això no seria correcte ni higiènic. Cal que els raspalls estiguin separats”, per tal que no es transmetin virus i bacteris d’uns als altres.
SENSE CAPUTXONS
Si posem el caputxó, el raspall haurà d’estar sec perquè si no pot ser un gran problema; es converteix ràpidament en un niu de bacteris. Així que és millor evitar tapar el raspall, deixem-lo a l’aire. El raspall s’han d’emmagatzemar en posició vertical en un lloc on es pugui assecar completament entre un ús i un altre.
SEMPRE LLUNY DE LA TASSA DEL VÀTER
Se sap del cert, que existeix dispersió de partícules quan estirem la cadena o premem el botó del nostre sanitari. Ara que per la pandèmia, som tan coneixedors del concepte ‘aerosol’, cal saber que es forma una mena de núvol d’aerosols de partícules microscòpiques, de l’orina i la femta, que s’espargeix per l’aire, i a les superfícies del voltant. Per tant si tenim el raspall a prop del vàter, cada cop que algú estira la cadena es poden formar aquests aerosols; aquest núvol de microgotetes surt del vàter i pot caure al raspall. Hauríem d’estirar la cadena sempre amb la tapa del vàter tancada si tenir els raspalls més lluny no fos possible. És per això que és important que el raspall no estigui massa a prop del vàter.
Recordeu que és recomanable canviar el raspall de dents cada 3-4 mesos (el canvi de les estacions de l’any ens pot ajudar a recordar quan cal fer-ho) o quan veiem que les cerres del raspall s’han deteriorat i estan obertes.
Copyright © Institut Dental La Noguera 29-06-2021. Tots el drets reservats.
________________________________________________________________________________________________________________