Què hem de fer si el nostre fill es dona un cop i li cau una dent?

y si se nos cae un diente por un golpe. i si ens cau una dent per un cop.

Ben aviat és l’època de campaments, casals i tornejos esportius hi ha moltes possibilitats que els nens caiguin mentre juguen o fan esport. Si el cop és a la cara, en alguns casos pot ser que el nen perdi una dent. El que molta gent no sap és que hi ha la possibilitat de reimplantar aquesta dent si s’actua amb rapidesa i seguint una sèrie de consells.

Cal insistir en l’educació dins de l’àmbit escolar i del lleure, per això s’han de promoure campanyes de conscienciació. Cal que pares, professors, tutors i monitors sàpiguen com actuar. S’han de seguir els passos següents:

Identificar el tipus de dent
Primer de tot, el que heu de fer és estar tranquils i intentar que l’infant es calmi. Després d’això, us heu d’assegurar que la dent que ha caigut és definitiva. Normalment, en les edats en què es donen aquest tipus de traumatismes els nens tenen dents mixtes, és a dir, tantes dents de llet com definitives. Per això ens hem d’assegurar que no sigui una dent de llet, si ho és, no convé tornar-les a posar.

Rentar-la amb aigua
Quan trobem la dent que ha caigut l’hem d’agafar per la corona, mai per l’arrel, per no danyar les cèl·lules que es conserven en aquesta part. Si la dent està bruta, que és el que acostuma a passar, hem de rentar-la amb aigua freda, però no més de deu segons. En cap cas s’ha de fer servir sabó o substàncies desinfectants, ja que danyaran les cèl·lules de l’arrel.
Tot això s’ha de fer durant els cinc minuts després que hagi caigut la dent.

Reposicionar la dent
Una vegada s’han pres totes aquestes mesures, els pares o els tutors han d’intentar reposicionar la dent. És més fàcil dir-ho que fer-ho, pel fet que aquestes caigudes són aparatoses i surt sang, el nen està neguitós i li fa mal el cop, i els pares també estan nerviosos. Tot i això, heu d’intentar fer-ho, car aquests cinc minuts són vitals perquè la dent es pugui tornar a posar.

Heu de reposicionar la dent i intentar mantenir-la en una posició estable, mossegant una gasa o un mocador. Després d’això, s’ha de visitar el dentista amb urgència, abans que hagi passat una hora des de l’incident.

Si no es pot fer aquest reimplantament a casa, el que s’ha de fer és a anar ràpidament al dentista. La dent l’haureu de transportar en un got amb sèrum fisiològic, llet, saliva o, fins i tot, té. En aquest cas, l’aigua no ens ajuda, ja que danya les cèl·lules de l’arrel.

I si passa més d’una hora?
Si no es pot arribar al dentista en menys d’una hora, es farà un reimplantament en què la dent s’anquilosarà, és a dir, la dent quedarà unida a l’os i de cara a l’estètica immediata funcionarà, però no es recuperarà tan bé com si s’hagués reimplantat durant els 60 minuts posteriors a la caiguda. Això pot implicar que quan l’infant sigui més gran hagi de sotmetre’s a algun tractament extra o, fins i tot, pot passar que perdi aquesta dent i s’hagi de recórrer a l’implant o la pròtesi fixa.

Com es reimplanta la dent?
El que es fa en aquests casos és fedulitzar-la, és a dir, enganxar-la amb les altres dents perquè sigui estable. El procés de reimplantació de la dent no és complicat, tot i que és aparatós, ja que hi ha sang i el nen en la majoria dels casos està neguitós i adolorit. Normalment, no cal cirurgia, però a vegades, si el cop ha estat molt fort i s’ha trencat part de l’os serà necessari fer una intervenció més complicada.
Acabada la reimplantació, es dona una pauta antiinflamatòria i analgèsica i es fa un seguiment d’aquesta dent.

En els adults se segueix el mateix procediment?
És més difícil que els adults perdin una dent. L’os dels nens és més tou, per tant, quan hi ha una trompada la seva dent surt disparada, en canvi, en els adults normalment el que passa és que la dent es trenca.

A un nen no se li pot col·locar un implant, i per això és convenient intentar reimplantar-li la seva dent. Amb un adult sí que hi ha la possibilitat de fer un implant dental, i, per tant, la situació no és tan preocupant.

=> Si vols posar-te a les nostres mans, visita’ns sense compromís, som especialistes i multidisciplinaris a la Noguera. Truca’ns al 973.44.30.30. Estem a l’Avinguda. Pere III, 31 Baixos 25600 Balaguer (Lleida).

Copyright © Institut Dental La Noguera 20-05-2022. Tots els drets reservats.

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?