Retenidors dentals: Tipus, durada i manteniment.

brackets-ceramics brackets-ceramicos

Si has rebut un tractament d’ortodòncia o estàs pensant a començar un has de saber que en finalitzar l’ortodòncia hauràs de portar uns retenidors dentals per a mantenir el resultat estètic i funcional del tractament.

És possible que tinguis diverses preguntes sobre els tipus de retenidors dentals que hi ha, sobre com es renten i fins i tot quant duren.
Per a això hem creat aquest article que farà de guia sobre els retenidors en l’ortodòncia.

Què son els retenidors en ortodòncia i per a què serveixen?
Els retenidors són elements de fixació que s’utilitzen una vegada finalitzada l’ortodòncia per a evitar que les dents tornin a moure’s a posicions no desitjades.
Tradicionalment, no es donava la importància que se li dona avui dia a la retenció que es considera una fase més del tractament. De fet, és molt comú que els ortodontistes facin retractament en pacients que van portar ortodòncia fa anys, però que a causa de l’absència d’elements de retenció tornen a tenir les dents mal posicionades.
I és que o bé perquè en el seu moment no es va donar la importància suficient a la retenció, o bé perquè el pacient va deixar de fer-la servir en algun moment, la veritat és que, sense aquesta mena d’aparatologia, el tractament d’ortodòncia perd eficàcia amb el pas del temps.

Tipus de retenidors dentals. En general els retenidors ortodòntics poden ser fixos o amovibles.

  • Retenidors dentals fixos

Els retenidors fixos són unes barres de filferro que es col·loquen per darrere de les dents anteriors sobretot en l’arcada inferior, però a vegades també en l’arcada superior. Aquest filferro s’adhereix a la dent a través d’un adhesiu i romanen fixos, invisibles i gens molestos al llarg dels anys.

  • Retenidor dentals amovibles

Normalment aquest tipus d’aparatologia s’emporta durant la nit, encara que en les fases inicials, res més finalitzar el tractament, sol emportar-se durant tot el dia.

  • Altres tipus de retenidors.

Existeix un altre tipus de retenidors amovibles, anomenats plaques ‘de Hawley’ que, tot i que són cada vegada menys freqüents encara s’utilitzen, sobretot en nens que s’han realitzat tractament amb brackets.

Quant temps s’han d’emportar els retenidors en ortodòncia?

A causa de la tendència natural de les dents a moure’s si no tenen cap mena de barrera, els retenidors hauran portar-se de manera permanent una vegada finalitzat el tractament d’ortodòncia.

No obstant això, pel fet que són molt poc molestos i invisibles la veritat és que aquesta premissa té poques implicacions per al pacient més enllà que 1 vegada a l’any haurà d’acudir a la consulta a fer manteniment o canviar retenidors antics en mal estat.

Com es netegen els retenidors?

Quant a la higiene, els retenidors fixos es  netegen dins del protocol diari d’higiene dental del pacient. És a dir, quan et rentes les dents.
L’única cosa important  per a tenir en compte és que en la zona on està inserit el filferro s’acumula més placa bacteriana i, per tant, ha d’insistir-se  amb més atenció.
En canvi, els retenidors amovibles es netegen amb el mateix raspall del pacient  una vegada  retirats de la boca, s’esbandeixen amb aigua i es guarden en la seva caixa pertinent fins a la nit següent.

Dins de les visites anuals de  control és recomanable que els pacients es facin també  higienes dentals professionals per a ajudar a mantenir la salut general de la seva boca.

Els retenidors duren per sempre?

Finalment, és molt rellevant que el pacient entengui que els sistemes de retenció ortodòncia han de refer-se cada cert temps, ja que o bé es trenquen, s’enlairen o perden la seva capacitat de retenció.
En tot cas aquest tipus de reparacions són senzilles i poc costoses per al pacient i, no obstant això, tenen un gran impacte en l’estabilitat del resultat estètic i funcional del tractament.

Si has portat aparells o estàs pensant començar un tractament d’ortodòncia a Balaguer, et convidem que demanis una cita i analitzarem el teu cas sense cap compromís.

=> Si vols posar-te a les nostres mans, visita’ns sense compromís, som especialistes i multidisciplinaris a la Noguera. Truca’ns al 973.44.30.30. Estem a l’Avinguda. Pere III, 31 Baixos 25600 Balaguer (Lleida).

Copyright © Institut Dental La Noguera 25-04-2022. Tots els drets reservats

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?