Les Dents De Llet: Per Què Són Importants?

dientes de leche dents de llet

Les dents de llet són les primeres peces dentals a sortir en la boca d’un bebè, i es compta amb un total de 20 -deu a la part de dalt i deu a la de baix-. La seva estructura és molt similar a la de les dents definitives, comptant aquests amb una corona, una capa d’esmalt, la dentina, la seva corresponent arrel i la polpa.

Entre les diferents funcionalitats d’aquests, hem de destacar les següents, que denoten la seva clara importància:
• Permeten mossegar i mastegar.
• Permeten una pronunciació adequada una vegada es comencen a pronunciar les primeres paraules.
• Serveixen de guia i mantenen l’espai necessari per a la correcta erupció de les dents definitives.
• Aconsegueixen evitar dolors i flegmons, la qual cosa podria derivar-se en una altra mena de complicacions.
• Els permet comptar amb un bonic somriure i, per consegüent, amb una bona autoestima.

Quan comencen a sortir i a caure?
Habitualment, les dents de llet apareixen entre els 6 i els 12 mesos d’edat. L’usual és que hagin sortit totes, aproximadament, a dos anys i mig -incloent els queixals-.

Pel que fa a l’ordre adequat d’erupció, i d’acord amb el Consell General de Dentistes, primerament, entre els 8 i 10 mesos, erupcionen els incisius centrals inferiors i superiors; a continuació, entre els 11 i 13 mesos, els laterals; després d’aquests, al llarg dels 16-18 mesos, surten els primers molars; a partir dels 19 mesos i fins als 20 els canins superiors i inferiors; finalment, i fins als 28 mesos -moment en què hauria de finalitzar l’erupció de tota la dentadura- surten els segons molars.

No és fins als 5-6 anys que les peces dentals haurien de començar a caure, donant pas a les definitives entre els 7 i els 12 anys. De fet, la primera dent definitiva a erupcionar és un molar, i se’l coneix com a “molar dels 6 anys”. Sovint pot confondre’s amb una dent de llet, no obstant això, la seva grandària és major i permet garantir una bona oclusió.

I si no cauen quan toca?
Quan es dona un retard en la caiguda natural de les dents pot arribar a presentar-se una doble fila de peces dentals, la qual cosa es coneix com a “dents de tauró”. El que succeeix és que les dents definitives comencen a erupcionar en l’espai limitat que troben lliure.

Això resulta bastant habitual -un de cada 10 nens presenta “dents de tauró”- i no ha de preocupar-se en excés. No obstant això, no hem de forçar la caiguda de les dents de llet des de casa. Un professional valorarà la situació i aportarà la solució idònia en cada cas.

Com han de cuidar-se?
Tal com hem introduït, encara que les dents de llet caiguin, això no implica que hagi de deixar-se de costat la seva cura. Mantenir-los sans resultarà imprescindible per a poder comptar amb unes dents definitives saludables.

D’altra banda, ha de tenir-se en compte que l’erupció d’aquestes primeres dents no sempre és agradable per als petits i, de fet, aquests pots sofrir diferents símptomes i molèsties durant el procés. La inflamació de les genives, la saliva abundant, la irritabilitat o ganes de mossegar i l’alteració del somni o falta d’apetit són els símptomes més habituals.
Per a alleujar aquestes molèsties, et recomanem el següent:
• Aplicar fred -no excessiu- en la zona.
• Netejar sovint el possible excés de saliva per a així evitar que apareguin irritacions en la zona.
• Fregar les genives del bebè amb el dit embolicat en una “gasa”.
• Comptar amb mossegadors perquè així pugui usar-los quan es generin molèsties o ganes de mossegar.

Per a qualsevol dubte o consulta no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

=> Si vols posar-te a les nostres mans, visita’ns sense compromís, som especialistes i multidisciplinaris a la Noguera. Truca’ns al 973.44.30.30. Estem a l’Avinguda. Pere III, 31 Baixos 25600 Balaguer (Lleida).

Copyright © Institut Dental La Noguera 13-05-2022. Tots els drets reservats.

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?