Quan hem d’extreure peces els dentistes?

diente se mueve la dent es mou

1. A conseqüència d’una càries:

Una de les principals raons per a extreure una dent és la presència d’una càries sota una dent que prèviament ja s’havia tractat per càries. Pot ser que la dent estigués endodonciada o pot ser que només empastat, però en tot cas, quan a una dent ja se li ha fet tractament i sota aquest tractament surt una altra càries, és més probable que ja no quedin més recursos per a salvar la peça.

Altres vegades pot succeir que la càries afecti una dent prèviament intacta. En aquest cas és menys probable que hàgim de fer l’extracció, ja que en principi encara disposem d’alternatives. No obstant això, a vegades la càries ja és tan extensa que no hi ha res a fer.

Finalment, pot succeir que la dent afectada per càries no sigui necessaria per qüestions funcionals i en aquest cas l’extracció pot ser el millor tractament. Tanmateix, aquest supòsit és poc probable i es dona sobretot o en queixals del seny o en pacients grans que ja han perdut algunes dents en boca.

2. A conseqüència de malaltia periodontal:

La malaltia periodontal és una malaltia infecciosa que EN ABSÈNCIA DE TRACTAMENT provoca la pèrdua de l’os que suporta a la dent. En determinats casos, on la malaltia ha avançat molt, la dent presentarà molta mobilitat i en aquests casos, efectivament, el millor tractament serà l’extracció.

3. A conseqüència d’una fractura:

Aquest és un dels casos més complexos de diagnosticar tret que la fractura sigui molt evident o conseqüència d’un accident o traumatisme. A vegades succeeix que el pacient sent molèsties en una dent (sol ser premolar o molar) però no hi ha càries ni tractament previ que justifiqui aquestes molèsties. En aquests casos és possible que la dent estigui fissurada i se sol optar per l’extracció. No obstant això, a vegades es pot endodonciar la peça (consisteix a reparar i salvar les dents eliminant la polpa dental, per després netejar i segellar l’interior de la dent. La polpa dental és el teixit de l’interior de la dent que conté vasos sanguinis, nervis i teixit connectiu) i fer una corona tenint molt clar el pacient que es tracta d’un tractament a mitjà termini.

4. Per raons estratègiques:

Succeeix a vegades que amb la finalitat de poder realitzar un tractament en millors condicions o més ràpid s’opta per l’extracció d’una dent que es podria mantenir, potser està mal posicionat o té el que els dentistes diem un pronòstic reservat. En aquests casos potser és millor, per a donar una resposta a llarg termini més fiable, extreure aquesta dent i no incloure-la en el tractament final.

5. Per fracàs de tractaments antics:

Segurament una de les causes més comunes és l’extracció de dents que formen part de tractaments molt antics que han fallat totalment o parcialment i que en estar ja “tocats” no permeten molt joc al/la dentista que busca donar al seu pacient una resposta estable a llarg termini.

Com puc saber, com a pacient, que la peça que m’extrauran no té una altra solució?

1.Si et treuen una dent per càries:

Pots demanar al dentista que et faci una radiografia en la qual puguis veure (ja sabem que potser no hi entens, però les càries es veuen bastant bé) la magnitud de la càries. Fixa’t en si la dent a extreure té ja un altre tractament. Si no està endodonciada potser encara hi ha una possibilitat. També es pot fer una corona en cas que prèviament hi hagués un simple empastament. Igualment, pots demanar que t’ensenyin amb un mirall la càries, encara que no sempre és fàcil. En tot cas, demana que t’expliquin molt bé les raons de l’extracció i per què no existeixen alternatives. És també molt important i ajuda molt que puguis veure sobre la teva radiografia recentment presa la dent a extreure.

2. Si te l’extrauran per malaltia periodontal:

En aquest cas sí que és fàcil, SI LA TEVA DENT NO ES MOU QUE NO SE T’OCORRI LLEVAR-TE-LA! És més, ni tan sols, encara que es mogui una miqueta t’ho hauries de llevar, ja que aquesta petita mobilitat, que els periodoncistes diem mobilitat I o fins i tot II, es resol gairebé sempre en realitzar el tractament periodontal. Només les dents que es mouen molt, diguem que els pots moure amb la força de la llengua, serien dents per a extracció.

3. En la resta dels casos:

En la resta dels casos serà més difícil tenir clar si es deu o no dur a terme l’extracció, però en tot cas és molt rellevant que tu, com a pacient, sol·licitis tenir el màxim d’informació.

Per a qualsevol dubte o consulta no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

=> Si vols posar-te a les nostres mans, visita’ns sense compromís, som especialistes i multidisciplinaris a la Noguera. Truca’ns al 973.44.30.30. Estem a l’Avinguda. Pere III, 31 Baixos 25600 Balaguer (Lleida).

Copyright © Institut Dental La Noguera 11-05-2022. Tots els drets reservats.

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?