Periimplantitis o què succeeix quan barreges tabaquisme i implants dentals.

tabaquismo y periimplantitis. tabaquisme i implants dentals

Periimplantitis, el fracàs dels implants dentals associat al consum de tabac.

Si pateixes periimplantitis probablement, et planteges la pregunta, quant duren els implants dentals?

Què és la periimplantitis? Quant temps duren els implants dentals? 10 anys? 20 anys? Són per a tota la vida? Aquestes són algunes de les preguntes més freqüents que ens fan els pacients que estan pensant realitzar aquest tractament.

Els implants dentals es col·loquen amb una intenció definitiva. Això no vol dir que “siguin per a tota la vida”; és probable que així sigui, però no és segur. Quan un pacient ens fa la pregunta anterior, nosaltres responem amb una altra pregunta: quant temps durarà en boca una dent que està completament sa en una persona de 30 anys? Serà per a tota la vida? Si una persona sana cuida les seves dents d’una manera adequada, és probable que pervisquin fins a la resta dels seus dies… però ni és segur, ni ningú el pot garantir. De la mateixa manera, els implants dentals es col·loquen amb una “intenció” definitiva, però ningú ens pot garantir el temps que ens duraran. Dependrà de múltiples factors, igual que la pervivència de dents sanes, és multifactorial.

Les dues causes principals per les quals es perden dents són: la càries i la malaltia periodontal (popularment coneguda amb el lleig nom de “piorrea”).

És evident que els implants dentals mai tindran càries, però sí que poden tenir l’equivalent a una “piorrea”. En aquest sentit, les dents poden tenir gingivitis i periodontitis. En paral·lel, els implants dentals poden patir “mucositis” i “periimplantitis“.

Què és la mucositis? És la inflamació de la mucosa del voltant de l’implant dental. Amb el tractament adequat és un procés reversible, però si no se soluciona, és molt probable que avanci i es transformi en una periimplantitis.

Què és la periimplantitis? És la destrucció de l’os que envolta (i subjecta) als implants dentals. Pot ser lleu, moderada o severa. La pèrdua d’os sol ser irreversible en la majoria dels casos. Si no es diagnostica i tracta a temps, els implants dentals poden arribar a perdre’s.

La higiene defectuosa i el tabac són dos dels factors de risc més importants per a la prevenció de problemes en els nostres implants dentals.

Quins són alguns dels perjudicis que ocasiona el tabac en relació amb els nostres implants dentals?

 • Major risc de mucositis i periimplantitis.
 • Retard de la cicatrització, a causa d’hipòxia tissular que provoca (vasoconstricció).
 • Pitjor resposta a l’osteointegració.
 • Alteració dels teixits tous.
 • Reducció de la quimiotaxi i fagocitosi. (acció bacteriana).
 • Afectació de la composició de la pel·lícula dental (augment de B. Forsythus).
 • Actuació també sobre les glàndules salivals, afavorint la mineralització de la placa bacteriana i, per tant, la formació de tàrtar en la dent, per la qual cosa els pacients fumadors presenten majors índexs de placa i carrall (sarro).
 • Menor sagnat i eritema a causa d’una vasoconstricció local. És a dir, el tabac “camufla” al sagnat, amaga el problema existent. La mucosa periimplantaria que està sofrint una mucositis o periimplantitis podria no sagnar en els fumadors, de manera que “no avisa” que està malalta. Això podria retardar el diagnòstic i tractament del procés, amb el consegüent perjudici d’una pèrdua d’os de suport avançada i irreversible.

Es calcula que el tabaquisme provoca un increment de problemes en el 16% dels implants dentals. Aquest percentatge pot augmentar fins al 31% quan es consumeixen més de 10 cigarretes per dia.
Segons els últims estudis, la taxa més alta fracassos en fumadors no va ser resultat d’una fallada en la cicatrització o osteointegració, sinó que els teixits periimplantitis (mucosa, fibres de col·lagen i os del voltant de l’implant dental) exposats al tabac són més susceptibles a un mal irreversible.

En resum:

 • Fa més de 30 anys, quan va començar l’era de la implantologia moderna, no es col·locaven implants dentals als pacients fumadors. Se’ls exigia deixar de fumar abans de col·locar els implants.
 • Actualment, sí que es col·loquen implants dentals en pacients fumadors, però explicant-los que:
 •           L’ideal seria deixar de fumar.
 •           Si no és possible deixar de fumar, és molt necessari baixar a menys de 10 cigarretes/dia.
 •           Tot i això, la taxa d’èxit dels implants dentals a curt termini serà alguna pitjor que en els no fumadors.
 •           La taxa de fracàs d’implants dentals a mitjà i llarg termini, serà considerablement major en fumadors que en no fumadors.

A l’Institut Dental la Noguera som especialistes en el manteniment dels implants dentals, tant els propis, com els col·locats en altres clíniques. De la mateixa manera, estem especialitzats en el tractament de la periimplantitis i de tota mena de problemes derivats dels implants dentals.

Estem oberts a tractar i mantenir en estat de salut els implants dentals de tots els pacients. Si has col·locat els teus implants dentals en un altre centre i desitges confiar-nos a nosaltres la curació i el manteniment dels teus implants dentals i de les teves pròtesis implanto-suportades, ets benvingut.

Si tens qualsevol problema amb els teus implants dentals, a l’Institut Dental la Noguera te’l solucionem. Ens hem guanyat la confiança i la consideració de milers de pacients perquè realment els ajudem a solucionar els seus problemes, amb professionalitat i tracte molt humà i proper. Estem molt orgullosos d’això. Els nostres pacients aprecien la diferència i ens ho agraeixen cada dia.

Copyright © Institut Dental La Noguera 14-12-2021. Tots els drets reservats.

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?