VERITATS I MITGES MENTIDES SOBRE ELS IMPLANTS DENTALS

implants dentals gent gran

Vivim una època desmesurada, la propaganda ha escomès tota la societat i ha irromput en zones que, com són les professions relacionades amb la salut, s’havien mantingut al marge d’això. La propaganda pot ser informació, però sempre és interessada; pot fomentar la competència, però no sempre és veraç i hi ha moltes maneres de fer beure a galet; no tot el que no és mentida és veritat i en els matisos es troba sovint la diferència entre el que és bo i el que és dolent.

Per això hem cregut oportú escriure un glossari que, reduït i entenedor, posi els punts sobre les is i una mica de claredat en aquestes mitges tenebres que afavoreixen més els mags que els científics, i aporten a qui ho llegeix més perplexitat que coneixements.

Implant dentalEs diu d’un substitut de la dent que es pot fixar en els ossos maxil·lars. Sobre aquest substitut es visen o fonamenten pròtesis que permeten obtenir les funcions pròpies d’una dent natural.

Podríem dir que l’implant és com un vis caragolat en l’os? No exactament, ja que l’implant ha de suscitar una reacció d’ossificació al seu entorn, és a dir, les cèl·lules veïnes han de créixer i fixar-se sobre l’additament; aquest és el fenomen que es coneix com a osteointegració sense el qual no es pot dir que el tractament sigui estable.

L’osteointegració és un fenomen immediat? Doncs no, per realitzar-se del tot calen de dos a tres mesos, el mateix que per soldar-se un os trencat.

Cal inferir d’això que després de posar un implant s’ha d’esperar de dos a tres mesos per caragolar-li la dent? No, l’osteointegració es pot produir sempre que l’implant estigui totalment immòbil; aquestes condicions es donen si s’ha col·locat en un lloc sense infecció, d’os de densitat alta i en quantitat suficient.

Hem d’entendre que si aquestes condicions no es donen, no es podran posar implants? No, vol dir que s’haurà de preparar el terreny, esperar l’esterilització natural del lloc, o aportar os mitjançant procediments d’empelt. Això naturalment exigeix un temps de preparació i cicatrització suplementari.

Què és un empelt? En el cas dels implants dentals, consisteix a prendre os d’un lloc on n’hi ha amb escreix i traslladar-lo a un altre lloc on en falta.

Quins tipus d’empelt hi ha? El dit autòleg es fa amb os natural; la captació de l’os necessari no és un procediment molt complex ni dolorós, és el que ofereix millors resultats. El dit heteròleg es fa amb materials no humans, en general os boví i algunes molècules minerals, els resultats no són tan segurs, però es pot fer servir una barreja dels dos sistemes per millorar-ne el pronòstic.

Es pot treure una dent irrecuperable i posar en el seu lloc un implant? Sí, si no hi ha infecció i hi ha prou os; si aquestes condicions no es donen, val més ser prudent i no experimentar.

Es pot posar una dent sobre un implant acabat d’inserir? Sí, si les condicions del lloc són òptimes i s’ha aconseguit una estabilitat mecànica immediata, si no és així val més esperar.

Són els implants un tractament per tota la vida? Comencem a tenir molts anys d’experiència i els resultats a llarg termini són bons en general, però una afirmació tan categòrica pertany més a l’ordre dels firaires que a la medicina. Per tota la vida no es pot assegurar res, ni una articulació del maluc, ni una vàlvula cardíaca, ni un implant dentari.

Què puc fer per assegurar resultats? Vagi a un lloc on estudiïn bé el seu cas, que vegin com un conjunt global la seva boca i la necessitat local, un lloc on estableixin correctament la indicació i que sospesin amb vostè les alternatives. No cregui en miracles, cregui en la bona feina. Els implants són sens dubte una molt bona solució per a molts casos que abans no podíem arreglar, però no sempre són l’única solució i a vegades no són la solució més indicada. Confiï en el seu dentista, parli amb ell i faci’s explicar el seu cas. El millor acte terapèutic és aquell que neix d’una bona entesa entre el professional i el seu pacient.

Copyright © Institut Dental La Noguera 18-10-2021. Tots els drets reservats.

________________________________________________________________________________________________________________

×

A continuació seràs redirigit/da a l'app de Whatsapp per parlar amb Institut Dental La Noguera. Si acceptes també estàs donant el teu consentiment perquè et respongui a través d'aquesta mateixa via.

× ¿Com podem ajudar-te?